Ziemia kompostowa – jak ją zrobić?
2017-11-23

Z czego zrobić ziemię kompostową?
Jak już pośrednio wskazaliśmy w powyższym akapicie, pierwszym krokiem będzie przygotowanie dobrego kompostu. Zadanie to nie powinno sprawiać większych trudności, ponieważ korzystać możemy niemal z każdej dostępnej materii organicznej, takiej jak: ścięta trawa, liście, resztki warzyw, uszkodzone owoce, niewielkich rozmiarów gałęzie, a nawet popiół drzewny. Warto przy tym kierować się zasadą, że im bardziej urozmaicony jest materiał, z którego korzystamy, tym lepszy efekt uzyskamy po zakończeniu etapu składowania i fermentacji. Trzeba też pamiętać, aby kompostownik pozbawiony był dnia, ponieważ tylko wtedy mikroorganizmy będą miały dostęp do przygotowanej przez nas materii. Kiedy kompost będzie już gotowy, należy zmieszać go z gliną, piaskiem i odkwaszonym torfem. Proporcje tych składników zależne będą od tego, jaki efekt końcowy chcemy uzyskać – czy zależy nam na ziemi, która jest przepuszczalna, czy też jednak na takiej, która będzie bardziej chłonna.Jakich produktów nie stosować?
Jak widać, kompost, który jest podstawą ziemi kompostowej, można przygotować z najróżniejszych produktów, do których mamy dostęp. Nie znaczy to jednak, że stosować możemy każdy materiał, bowiem lista tych, które nie są wskazane (a wręcz: są zabronione) jest równie długa. Po co zatem nie można sięgać? Z pewnością wymienić trzeba tu warzywa, owoce i inne rośliny, które dotknięte zostały chorobami. Dalej – chwasty z nasionami, skórki cytrusów, kości, mięso, kolorowy lub zadrukowane artykuły papiernicze i, na przykład, popiół, który nie został uzyskany wskutek spalania drzewa. Tych składników zdecydowanie i kategorycznie powinniśmy unikać, jeśli chcemy, aby nasze rośliny były zdrowe i dobrze się rozwijały. Przygotowanie ziemi kompostowej nie jest trudne, jednak z pewnością jest czasochłonne. Uzyskanie samego kompostu wymaga od kilku do kilkunastu miesięcy. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ otrzymana materia będzie niezwykle pomocna i na pewno mocno wesprze rozwój roślin, które uprawiamy.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2017