Z filiżanką herbaty przy kominku – rodzaje i właściwości herbaty
W poprzednim miesiącu wskazywaliśmy na naszym blogu, że wysokiej jakości herbaty owocowe są świetnym patentem na wzmocnienie odporności, wspominaliśmy również o ich pozostałych prozdrowotnych właściwościach.
Dziś kontynuować będziemy temat herbat, jednak znacznie go rozszerzymy – skupimy się bowiem na najpopularniejszych jej rodzajach i zastanowimy się, co sprawia, że każdy z nich jest tak wyjątkowy i unikatowy.
1. Czarna herbata
Najbardziej popularny gatunek herbaty, uznawany wręcz za klasyczny. Niepowtarzalny aromat i smak wynika w tym przypadku z faktu, że czarna herbata poddawana jest procesowi pełnego utleniania, dzięki czemu jest ona mocna, wyrazista i intensywna. Jeśli mowa zaś o jej prozdrowotnych właściwościach, koniecznie trzeba wspomnieć o tym, że obniża ona ciśnienie krwi, wspomaga koncentrację i ułatwia skupienie, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi. Co więcej, czarna herbata ma wpływ również na prawidłową pracę układu pokarmowego, między innymi pomagając przy zatruciach pokarmowych oraz ułatwiając trawienie. Na co dzień pijemy ją z cytryną, niekiedy też z mlekiem, ale warto raz na jakiś czas odłożyć dodatki (w tym także cukier), aby przekonać się, jak oryginalny jest jej czysty smak.
2. Zielona herbata
Zielona herbata jest najbardziej popularna w Azji, chociaż swoich zwolenników ma niemal na całym świecie. Wszystko za sprawą jej delikatnego smaku i aromatu – jest ona bowiem najbardziej delikatną herbatą, dostępną na rynku. W przypadku zielonej herbaty, nie mamy do czynienia z procesem fermentacji – liście bowiem są suszone od razu po zerwaniu, dzięki czemu zachowują one naprawdę sporo cennych składników odżywczych. Polecana jest przede wszystkim przy odchudzaniu – dzięki regularnemu sięganiu po ten właśnie napar, zrzucenie dodatkowych kilogramów nie będzie aż tak trudne. Ponadto, przeciwdziała ona cellulitowi, orzeźwia, poprawia koncentrację, zapobiega tworzeniu się skrzepów, zwiększa odporność organizmu oraz… opóźnia proces starzenia się skóry.
3. Biała herbata
Mniej popularny gatunek herbaty, uzyskiwany z młodych pączków, które nie zdążyły się rozwinąć. Uznawana za jedną z najdroższych i najszlachetniejszych herbat na świecie, wykazuje niezwykle korzystny wpływ na pracę naszego organizmu. Po pierwsze: wzmacnia odporność (przede wszystkim za sprawą znacznej ilości witaminy C). Po drugie: orzeźwia i dodaje energii. Po trzecie: poprawia krążenie krwi. Po czwarte: wzmacnia kości, stawy, zęby oraz dziąsła. Liście białej herbaty najlepiej zalewać gorącą wodą, jednak nie wrzątkiem, a następnie zaparzać przez około 3 i pół minuty.
Oczywiście, to nie wszystkie rodzaje herbat, które warte są polecenia – uwagę należy zwrócić również na żółtą herbatę, czerwoną herbatę Pu-erh oraz na ulung, często nazywany herbatą turkusową lub niebieską – o nich napiszemy jednak w kolejnych artykułach!