Wiosenne porządku w kuchni / jadalni - proste porady
Wiosną wszystko budzi się do życia, dlatego nie ma nic dziwnego w tym, że i my chętnie zabieramy się wówczas za uporządkowywanie poszczególnych pomieszczeń w swoich domach czy mieszkaniach. Porządki warto rozpocząć od kuchni oraz jadalni, bo to właśnie w tych miejscach spędzamy w ciągu dnia bardzo dużo czasu. Planujesz zabrać się za porządki, ale nie do końca wiesz, w jaki sposób to zrobić? Zapraszamy do lektury naszego artykułu — przygotowaliśmy kilka prostych porad, dzięki którym sprzątanie będzie łatwiejsze i efektywniejsze.
Przygotuj listę rzeczy do zrobienia
Wiosenne porządki warto rozpocząć od przygotowania specjalnej listy, na której znajdą się wszystkie czynności, które planujemy wykonać. Podczas sporządzania takiej listy zadań, możemy zastanowić się, chociażby nad tym, czy aby na pewno musimy myć okna, które były myte niecały tydzień temu, czy czyścić gruntownie piekarnik, jeżeli tę czynność wykonujemy w miarę regularnie. Lista zadań pomoże nam zebrać w jednym miejscu najważniejsze czynności, a przy tym wyeliminować te, których wykonywać naprawdę nie musimy.
Zadbaj o porządek w swojej kuchni
Decydując się na wielkie sprzątanie w kuchni, warto dołożyć wszelkich starań do tego, aby ta przestrzeń była możliwie najlepiej uporządkowana. W końcu nikt z nas nie lubi bałaganu. W utrzymaniu porządku w szafkach kuchennych czy na blatach doskonale pomogą wszelkie pojemniki i słoiczki, w których możemy przechowywać produkty suche i sypkie. Warto przesypać do nich przyprawy, mąkę, kasze, czy makarony. Odpowiednie opisanie etykietek sprawi, że nasza kuchnia będzie wyglądała harmonijnie, a przy tym nie będziemy mieli żadnego problemu z tym, żeby w kilka sekund odszukać pożądane produkty.
Pozbądź się niepotrzebnych produktów
Podczas sprzątania kuchni bardzo ważne jest również to, aby dokładnie przejrzeć wszystkie produkty spożywcze czy akcesoria, które w tej kuchni się znajdują. Często zdarza się tak, że doprowadzamy do sytuacji, w której w naszej kuchni znajduje się dużo ubitych naczyń lub przeterminowanej żywności — podczas wiosennych porządków warto oczyścić naszą kuchnię z tego typu produktów, a co za tym idzie, zrobić tym samym miejsce na te nowe i często używane. Warto zastanowić się nad tym, czy aby na pewno w naszej kuchni jest potrzebne np. aż 15 wyszczerbionych talerzy, czy kubków, z których od dawna nikt nic nie pije.
Odśwież swoje meble na wiosnę
Przeprowadzając wiosenne porządki, nie można zapominać również o tym, aby odświeżyć meble. Krzesła do jadalni mogą np. zdobyć nowe obicie lub wygodne poduszki, a stoły do kuchni możemy wyposażyć w ładne podstawki, kolorowy obrus czy wazon ze świeżymi kwiatami. Świetnym rozwiązaniem jest np. dopasowanie koloru poszewek na poduszki do ozdób, które znajdują się na stole. Ten prosty trick sprawi, że wnętrze będzie prezentowało się bardzo harmonijnie i ładnie.
Do wiosennych porządków w kuchni i jadalni warto zabrać się już późną zimą lub wczesną wiosną — dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze wnętrza będą idealnie przygotowane na pierwsze, wiosenne promienie słoneczne. Podczas zimnych dni bardzo często mamy więcej wolnego czasu — zdecydowanie warto go wykorzystać na odświeżenie swoich wnętrz. Stosując nasze proste wskazówki, sprawią Państwo, że zarówno kuchnia, jak i jadalnia będą prezentować się przepięknie, a przy tym będą bardzo funkcjonalnymi wnętrzami.