Wigilia w wersji wege – ciekawe alternatywy dla wigilijnych potraw
W sezonie letnim sporo uwagi poświęcaliśmy przygotowywaniu pysznych przekąsek – takich, którymi na przykład częstować będziemy znajomych podczas kameralnej imprezy w ogrodzie.
Staraliśmy się wówczas, aby proponowane przez nas potrawy i patenty były nie tylko ciekawe, ale również – aby stanowiły odpowiedź na różnorodne potrzeby oraz gusta kulinarne. Nic więc dziwnego, że tak często wracaliśmy do wątku kuchni wegetariańskiej – w końcu coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę bezmięsną. Mimo to, czasami wyłączenie dań mięsnych z planowanego menu może wydawać się zadaniem wyjątkowo trudnym – zwłaszcza wtedy, gdy są one częścią tradycji, pojawiając się niemal każdym stole, choćby w ramach wigilijnego menu. Uspokajamy jednak: wigilia również może być wegetariańska, nie tracąc nic ze swego magicznego klimatu. Na jakich smakołykach warto więc się skupić, jeśli wśród gości będą jarosze? Mamy kilka podpowiedzi!
1. Ryba po grecku z… bakłażana
Wiecie, że rybę po grecku można przygotować bez ryby? Wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednie warzywa i przyprawy. W przypadku tej propozycji, potrzebne będą: bakłażan, marchewka (a najlepiej dwie), pietruszka, seler i dwie małe cebule. Dalej – do dyspozycji musimy mieć również oliwę, mąkę, koncentrat pomidorowy, czosnek, sproszkowaną paprykę, odrobinę soku z cytryny i – rzecz jasna – sól oraz pieprz. Czynności, które musimy wykonać, są banalnie proste: bakłażana kroimy na plastry i odsączamy z nadmiaru wody, a następnie obtaczamy w mące i podsmażamy. Z pozostałych składników przyrządzamy sos, którym zalejemy bakłażana – i gotowe! Prawda, że łatwe? Co więcej, wege-rybę można wyczarować także z selera, tworząc w ten sposób przepyszną… selerybę.
2. Pierogi z kaszą gryczaną
Jeśli piszemy o daniach świątecznych, nie możemy pominąć też pierogów. W tym przypadku sprawa jest jednak o wiele prostsza, bo pierogi, które przygotowuje się na Boże Narodzenie, nie zawierają mięsa. Nie znaczy to natomiast, że musimy trzymać się starych przepisów – warto postawić na kreatywność i zaproponować gościom coś nowego, choć powstałego na bazie doskonale znanych im składników. Zamiast więc kleić pierogi ruskie, możemy wybrać wariant ze szpinakiem i serem feta lub pierogi z kaszą gryczanką, pieczarkami i suszonymi grzybami. Dobrym patentem są również pierogi z selerem naciowym, a także z oscypkiem. Jak widać, opcji jest naprawdę wiele, a wszystko zależy od tego, jak bardzo lubimy eksperymentować w kuchni.
3. Bigos z boczniakami
Omawiając świąteczne potrawy, nie można pominąć bigosu – można jednak nieco go… zmodyfikować, rezygnując z dodatków mięsnych. Tutaj również mamy duże pole do eksperymentu, choć my zachęcamy, by przełamywać smaki i łączyć aromaty. Dla przykładu – świetnym rozwiązaniem jest bigos słodki-kwaśny, mocno doprawiony korzennymi przyprawami. Nie bójmy się sięgać zatem po gorczycę, liść laurowy, żurawinę, majeranek, czosnek, tymianek, goździki, a nawet kminek. Chodzi o to, aby było intensywnie i aromatycznie. Oczywiście, nie można też przesadzać – całość świetnie załagodzimy grzybami, które nie dość, że są świetnym nośnikiem smaku, to przy okazji sprawią, że nasz bigos będzie delikatny i niesamowicie aksamitny.
A Wy? Jakie macie pomysły na wege wigilię?