Wege grill #3 - pożegnaj lato... pysznymi przekąskami!
2018-09-13
Rzadko zdarza się, aby koniec lata był tak ciepły, jak w tym roku – koniecznie trzeba zatem jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, póki pogoda w pełni dopisuje!
Na jakie rozrywki warto więc się zdecydować? Wariantów jest całe mnóstwo – poranny jogging, długie spacery, rowerowe wyprawy lub… grillowanie w ogrodzie! Decydując się na tę ostatnią opcję, należy jednak zadbać o to, aby przygotowywane przez nas potrawy były lekkie, zdrowe i odżywcze. Dobrym pomysłem będą więc wegetariańskie i/lub wegańskie smakołyki, o których często wspominamy na naszym blogu. Pisaliśmy już m.in. o steku z kalafiora, panierowanych boczniakach i warzywnych kotlecikach, dziś natomiast przedstawiamy kolejną porcję inspiracji.
1. Pizza z grilla
Jeżeli wśród Waszych ulubionych potraw znajduje się pizza, a jednocześnie uwielbiacie testować nowe smaki – bezmięsna wersja tego dania na pewno przypadnie Wam do gustu. Zwłaszcza, że eksperymentować można nie tylko z dodatkami, ale też z ciastem - mąkę pszenną zastąpić bowiem możemy na przykład mąką gryczaną lub z ciecierzycy, które smakują równie pysznie, a przy okazji są znacznie zdrowsze. A co do tego? Bez wątpienia dużo warzyw, między innymi papryka, cebula, cukinia i bakłażan, zamiast sera zaś – tempeh lub tofu.2. Warzywne szaszłyki
Grillowy klasyk, jeśli mowa o bezmięsnych przekąskach, czyli warzywne szaszłyki. Tutaj również możliwości mamy wręcz nieograniczone – wszystko zależy od tego, które warzywa najbardziej nam smakują. Miłośnicy tego właśnie dania najczęściej sięgają po te produkty, które wymieniliśmy także w odniesieniu do pizzy – nic zresztą dziwnego, ponieważ papryka, cukinia, cebula i bakłażan prosto z grilla to solidny rarytas! Do tego dodać możemy na przykład pieczarki lub boczniaki, a także pomidorki koktajlowe – na pewno będzie pysznie!3. Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana to kolejny smakołyk, na który z pewnością warto zwrócić uwagę – zwłaszcza, gdy nie jemy mięsa i/lub chcemy sięgnąć po mniej oczywiste patenty. Jak je przygotować? Zadanie to wcale nie jest trudne! Bakłażany wystarczy pokroić na plastry o grubości ok 5 milimetrów, posypać z obu stron solą, posmarować olejem i dokładnie zgrillować. Następnie, kiedy już trochę ostygną, należy dodać farsz – tutaj świetnie sprawdzą się: ser feta z natką pietruszki, twarożek z odrobiną pieprzu, tempeh, marynowane tofu lub kasza gryczana. Jeśli zaś bakłażan nie należy do naszych ulubionych warzyw, zastąpić możemy go cukinią. To jednak nie wszystko! Ciekawym pomysłem są również wegańskie parówki, które zazwyczaj przygotowywane są z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów, szparagi zawinięte w plastry cukinii, grillowane awokado oraz – pomimo tego, że na wiosnę musimy jeszcze trochę poczekać – spring rollsy pełne najróżniejszych dodatków. Gdzie natomiast kupić wysokiej jakości grille, opatrzone korzystnymi cenami? Odpowiedź jest prosta: w naszym sklepie!
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2018