Tydzień temu podpowiadaliśmy, jak przygotować wigilijną kolację w wersji wege, tym razem natomiast skupimy się na przygotowaniach do sylwestrowej imprezy, podając kilka pomysłów na smaczne i zdrowe przekąski.
Jakie powinny być sylwestrowe przekąski? Po pierwsze: szybkie i proste w przygotowaniu. Po drugie: lekkie. Po trzecie: zdrowe. Po czwarte: smaczne! Sprawdźmy więc, po jakie rozwiązania sięgnąć, aby spełnić wszystkie te kryteria.
1. Frytki z batatów
Frytki nie są kojarzone ze zdrowym trybem życia, jednak odpowiednio dobrane składniki mogą to zmienić. Chodzi bowiem o to, aby właściwie wybrać bazę, decydując się na bardziej zdrowe warzywo – na przykład na bataty, które są lekkostrawne, niskokaloryczne i (po prostu) pyszne. Oczywiście, tak samo ważna jest właściwa obróbka przekąski – batatów nie należy smażyć w głębokim tłuszczu, lepiej jest dokładnie upiec je w piekarniku. Całość trzeba też dobrze przyprawić (bataty świetnie współgrają z ostrymi przyprawami) i podać z jogurtem naturalnym, do którego dorzucimy szczyptę koperku.
2. Pasty warzywne
Skoro mówimy o niskokalorycznych przekąskach, nie możemy nie wspomnieć o pastach warzywnych, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne sosy, majonez oraz ketchup. Opcji do wyboru mamy naprawdę sporo, a wszystko zależy od… kubków smakowych naszych gości. Przykładów nie trzeba daleko szukać – przygotować możemy między innymi pastę z pieczonych buraków, pastę z pieczonej papryki, z zielonego groszku, czerwonej fasoli, a nawet z bobu. Oczywiście, świetną opcją jest również hummus, ciekawie może zaprezentować się także wegański „smalec”, przyrządzany na bazie nerkowców. Wszystko dobrze jest zaś podać w towarzystwie chrupiących warzyw, takich jak seler naciowy, papryka i marchewka. Świeżo, lekko, smacznie.
3. Placki z cukinii
Zamiast naleśników, krokietów i pizzy, przygotować możemy chrupiące, delikatne placuszki z cukinii – dobrze doprawione, cechujące się wyraźnym, choć niekoniecznie intensywnym smakiem. Propozycja idealna dla osób, które nie spożywają mięsa, rewelacyjna jako dodatek do innych sylwestrowych potraw, dobrze komponująca się z opisanymi powyżej sosami na bazie jogurtu naturalnego oraz najróżniejszymi pastami warzywnymi.
4. Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki? Jesteśmy na „tak”! Zwłaszcza takie, które wyróżniają się czosnkowym aromatem i doprawione zostały szczyptą ostrych przypraw. Co natomiast powinno trafić do farszu? Wariantów jest sporo, my natomiast polecamy brązowy ryż, drobno posiekaną cebulę, dużą porcję natki pietruszki oraz – opcjonalnie – orzechy nerkowca lub włoskie. Pamiętajmy też, że takie nadzienie pasować będzie nie tylko do pieczarek – dobrze połączy się ono między innymi z boczniakami oraz papryką (przede wszystkim czerwoną) i bakłażanem.
Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko życzyć udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku!