Ogrodnik w kuchni #1 – przyprawy wzmacniające odporność
Zgodnie z facebookową zapowiedzią, rozpoczynamy cykl artykułów, dotyczących wzmacniania odporności za pomocą naturalnych produktów, które ogrodnikom są doskonale znane.
Wspomniany cykl składał się będzie z trzech części, w ramach których dokładnie przyjrzymy się korzyściom, jakie wiążą się z dołączaniem do codziennego menu domowych konfitur (podpowiemy też co zrobić, aby były one smaczne i zdrowe) oraz spożywaniem owocowych naparów i herbat, skupimy się również na przyprawach, mających wpływ na właściwe funkcjonowanie naszego organizmu i na nasze dobre samopoczucie. Zaczynamy natomiast… od końca – w dzisiejszym artykule dokładniej przyjrzymy się kilku przyprawom, które w sezonie jesienno-zimowym zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni!
1. Kurkuma
Szafran indyjski, zazwyczaj zwany kurkumą, znajduje w kuchni wiele zastosowań, jest też popularnym składnikiem licznych mieszanek przyprawowych, takich jak curry. Znany jest z tego, że nadaje potrawom piękny, intensywnie żółty kolor, choć walory smakowe i estetyczne to w tym przypadku nie wszystko. Kurkuma stosowana może być także w lecznictwie, ponieważ posiada ona właściwości przeciwnowotworowe, działa przeciwzapalnie, chroni przed chorobami serca, pomaga dbać o zdrowie skóry, przyspiesza gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn, jest też pomocna podczas diety odchudzającej i – co niezmiernie ważne – wzmacnia naszą odporność. Jak zatem włączyć kurkumę do codziennego menu? Na przykład dodając ją do jajecznicy, do zup, herbat, różnego rodzaju sosów oraz do ciepłego mleka (które świetnie smakuje w połączeniu z miodem!).
2. Kardamon
Kolejna przyprawa, należąca do rodziny imbirowatych, występująca pod różnymi nazwami, takimi jak: kardamon cejloński, indyjski lub też długi. Znany przede wszystkim z tego, że pobudza apetyt oraz wzmacnia smak potraw, jednak ma on o wiele więcej zalet. Po pierwsze: pomaga zwalczać dolegliwości trawienne. Po drugie: doskonale radzi sobie ze schorzeniami dróg oddechowych, łagodząc ich objawy, m.in. kaszel i katar. Po trzecie: często sięga się po niego w walce z cukrzycą oraz w trakcie zrzucania zbędnych kilogramów. Jak więc widać, kardamon powinien zajmować ważne miejsce na naszej półce z przyprawami – zwłaszcza teraz, gdy warunki na zewnątrz sprzyjają rozwojowi wielu infekcji, w tym również infekcji układu oddechowego. Poza tym – kawa i herbata z dodatkiem kardamonu są naprawdę przepyszne!
3. Cynamon
Cynamon to przyprawa znana przede wszystkim miłośnikom słodkości, choć dodawana bywa także do dań wytrawnych, świetnie sprawdza się też jako składnik koktajli i… herbat. Podobnie, jak kardamon, również cynamon korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i oddechowego, choć to nie wszystkie jego atuty. Cynamon bowiem pomaga skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi (dlatego zalecany jest osobom, które zmagają się z cukrzycą typu 2 oraz insulinoopornością), wspiera leczenie przeziębień, jest dobry na odchudzanie, działa przeciwzapalnie, poprawia też koncentrację, dzięki czemu polecany jest w czasie wytężonej pracy umysłowej.
Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć… smacznego! Sięganie po te właśnie przyprawy sprawi bowiem, że nasze ulubione przekąski, potrawy i napoje będą cechowały się przyjemnym aromatem, nasz organizm będzie natomiast wzmocniony i chroniony przed infekcjami.