Ergonomia w kuchni i jadalni – funkcjonalna przestrzeń robocza
Funkcjonalna i komfortowa w codziennym użytkowaniu kuchnia czy jadalnia to podstawa. W końcu to właśnie tam każdego dnia przygotowujesz ulubione posiłki, a następnie spożywasz je w towarzystwie rodziny. Jeśli jesteś właśnie na etapie remontu lub urządzania swoich nowych czterech kątów, to warto zwrócić szczególną uwagę na ergonomię tych dwóch rodzajów przestrzeni. Dzięki temu unikniesz problemów z korzystaniem z nich we dwie osoby jednocześnie i zapewnisz sobie maksymalną wygodę użytkowania. Zaczynamy!
Jaki układ mebli kuchennych jest najlepszym rozwiązaniem?
Za ergonomię w kuchni odpowiada przede wszystkim układ mebli. Wyróżniamy wnętrza:
- Jednorzędowe – klasyczne rozwiązanie, które sprawdzi się w małych kuchniach. Wszystkie meble i sprzęty są umieszczane przy jednej ścianie.
- Dwurzędowe – w takim układzie meble znajdują się przy dwóch przeciwnych ścianach. Zazwyczaj po jednej stronie umieszcza się lodówkę, a po drugiej zlew i lodówkę;
- W kształcie litery L – meble są ustawione prostopadle, przy czym kuchenka jest umieszczona na krótszej ścianie, a lodówka razem ze zlewem na dłuższej;
- W kształcie litery U – popularny układ, w którym meble razem ze sprzętem znajdują się na trzech ścianach, na których znajduje się przynajmniej jedno okno;
- W kształcie litery G – układ kuchni, w którym meble tworzą wspólnie niemalże zamknięty kwadrat lub prostokąt. Wejście znajduje się w rogu, przy blacie, który z powodzeniem zastąpi stół do jadalni;
- Z wyspą – jak sama nazwa wskazuje, ergonomiczny i funkcjonalny układ obejmuje dodatkową wyspę, czyli strefę gotowania (lub ewentualnie zmywania) umieszczoną na środku wnętrza.
Jak jeszcze zadbać o ergonomię w kuchni?
Prawidłowy układ mebli, który powinien być dopasowany do wielkości i specyfiki danej przestrzeni, to dopiero początek. Za ergonomię i komfort codziennego użytkowania kuchennego wnętrza odpowiadają również blaty umieszczone na odpowiedniej wysokości. Standardowo wynosi ona 85 cm we wnętrzach, w których wszystkie meble znajdują się na tym samym poziomie. Przestronne pomieszczenia pozwalają na niższe zainstalowanie kuchenki i wyższe blatu ze zlewozmywakiem. Oczywiście, równie ważne są jego pozostałe wymiary. Optymalna długość to do 120 cm, podczas gdy głębokość nie może być mniejsza niż 60 cm.
Jadalnia od strony praktycznej
Choć to kuchni warto poświęcić więcej czasu pod względem zadbania o jej odpowiednią ergonomię, to mimo wszystko nie należy zapominać o jadalni. W mniejszości przypadków znajduje się ona w osobnym pomieszczeniu. O wiele częściej można spotkać ją w formie specjalnie wydzielonej strefy albo właśnie w kuchni, albo w salonie. Wbrew pozorom nawet w małych wnętrzach warto znaleźć miejsce na stół i krzesła do jadalni, nawet w ograniczonej liczbie. Ewentualnie za wspomniany stół do jadalni może posłużyć blat. Jak rozplanować całość, aby przestrzeń była funkcjonalna i komfortowa w użytkowaniu? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wysokość krzeseł do jadalni i grubość blatu stołu. To właśnie one mają największy wpływ na wygodę. Różnica między siedziskiem a dolną krawędzią blatu musi wynosić 26 cm. Dobrze także postawić na meble o geometrycznym kształcie, który pozwala zaoszczędzić cenną przestrzeń użytkową. Świetnym rozwiązaniem jest także wyspa w kuchni i dodanie do niej chokerów.