Co wyróżnia kuchnię w stylu skandynawskim?
2017-10-26

1. Funkcjonalizm
Styl skandynawski w pierwszej kolejności odnosi się do funkcjonalności. Kuchnia powinna być zatem prosta, jasna, przestrzenna, wygodna i pozbawiona zbędnych dodatków. Ujmując rzecz w skrócie: podstawowym założeniem jest to, aby nasza kuchnia była ergonomiczna i bezproblemowa w obsłudze oraz poruszaniu się po niej. O tym, jak urządzić ergonomiczną kuchnię, pisaliśmy w tym artykule – podpowiadamy tam, na co zwrócić uwagę, aby ułatwić sobie kuchenne prace i usprawnić wykonywanie obowiązków.2. Naturalność
Estetyka skandynawska nastawiona jest na naturalność, co uwidacznia się przede wszystkim w materiałach, które są wykorzystywane w jej aranżacji. Ściany są zazwyczaj gładkie, a podłogi drewniane lub kamienne. Północny styl jest więc ekologiczny, ale również nieco surowy. Błędem byłoby jednak twierdzenie, że przez to nie jest przyjemny – jego niewątpliwą zaletą jest bowiem fakt, że takie rozwiązania optycznie poszerzają przestrzeń i pozwalają uzyskać sporo wolnego miejsca.3. Minimalizm
Z czym kojarzy się wystrój skandynawski? Odpowiedź jest oczywista – z minimalizmem! Objawia się on nie tylko w rozmieszczeniu przedmiotów i mebli, ale także w ich wykończeniach i barwach. Najbardziej popularnymi kolorami będą tu biel oraz różne odcienie szarości, choć często pojawiają się także czarne akcenty. Dodatków jest tu niewiele, ale jeśli są, będą nimi na przykład delikatna ceramika i szkło. Meble mają być natomiast lekkie, aby nie przytłaczały i nie dominowały przestrzeni. Bazując na tych trzech właściwościach uznać należy, że kuchnia skandynawska ma być prosta, wygodna i nienachalna. Aranżując wnętrze w tym stylu, należy zrezygnować z monumentalności i zadbać o to, aby pojawiły się w nim tylko rzeczy naprawdę niezbędne. Unikajmy więc przesady i przepychu, postawmy natomiast na naturalny klimat, w który będzie czuł się dobrze i komfortowo.
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2017