3 pomysły na śniadania na świeżym powietrzu #1
2018-05-24
Wiosna to nie tylko wzmożone prace ogrodowe, ale także częste spędzanie czasu na świeżym powietrzu, w otoczeniu pięknych kwiatów i bujnej zieleni.
Dobrze jest więc zadbać o to, aby odpowiednio wcześniej zainwestować w funkcjonalne wyposażenie ogrodu, gwarantujące pełen relaks i dobrą zabawę. Co zatem powinno znaleźć się w naszym przydomowym raju? Na przykład hamak, huśtawka, trampolina oraz stoliki i krzesła, przy których rozkoszować się będziemy aromatyczną kawą i pysznymi posiłkami w rodzinnym gronie. I to właśnie na tym ostatnim aspekcie postaramy się skupiać w najbliższym czasie, podpowiadając, na jakie smakołyki warto zdecydować się w sezonie wiosenno-letnim, aby jeść smacznie oraz zdrowo. Kącik kulinarny zaczynamy od śniadań, przedstawiając kilka ciekawych, a zarazem łatwych do przygotowania propozycji.
1. Hummus
W upalne, wiosenne i letnie dni lepiej zrezygnować z tłustych, ciężkostrawnych dań, stawiając przede wszystkim na lekkie, pożywne przekąski. Zamiast więc kupować masło lub też smarować pieczywo majonezem, wybierzmy hummus. Przyrządzić go można dosłownie w kilka minut – wystarczy tylko zaopatrzyć się w cieciorkę, tahini (lub sezam), czosnek i oliwę z oliwek (w wersji odchudzonej: jogurt naturalny). Całość należy podlać odrobiną wody, doprawić solą, pieprzem i – ewentualnie – kuminem, a następnie zblendować. Z czym jeść hummus? Najlepiej z chrupiącymi warzywami, takimi jak marchewka, czy też cukinia.2. Pasta z twarogu
Śniadaniowa klasyka, na dodatek podana w nieco ulepszonej wersji. Pasta twarogowa – podobnie, jak hummus – jest naprawdę łatwa (a przy okazji również tania i szybka) w przygotowaniu. Jakie składniki musimy mieć pod ręką? Oczywiście twaróg, a poza tym: ugotowane na twardo jajka, jogurt naturalny oraz podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz. Do tego dobrać możemy też inne składniki, takie jak świeża natka pietruszki, koperek, albo rzodkiewka. Tak przygotowaną pastę można jeść na różne sposoby – my polecamy posmarować nią ciepłe grzanki z ciemnego pieczywa.3. Sałatka
Zdrowa, lekkostrawna sałatka to zawsze dobry pomysł! Zwłaszcza wtedy, gdy już od rana żar leje się z nieba, a my nie mamy ochoty na równie gorące posiłki. Możliwości są wręcz nieograniczone – w końcu wiosną i latem warzywa oraz owoce są na wyciągnięcie ręki, zawsze świeże i zdrowe. Pamiętajmy jednak, aby sałatkę urozmaicić też innymi wartościowymi składnikami, takimi jak orzechy lub prażone nasiona i pestki (np. dynia, słonecznik, siemię lniane). Zrezygnujmy też z ciężkich, nierzadko tłustych sosów na rzecz delikatnego dressingu. Dzięki temu, danie nie zostanie przytłoczone przez składnik, który ma być jedynie dodatkiem, podkreślającym smak i aromat całej przekąski. To tylko trzy propozycje, choć oczywiście patentów na śniadanie w ogrodzie jest o wiele więcej. Będziemy więc do tego wątku niejednokrotnie wracać, regularnie publikując na blogu kolejne inspirujące przepisy. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2018